°o°Misija, Vizija i Moto°o°

Uzgajačnica dalmatinskih pasa Pjegava Sanjaska, nije klasična uzgajačnica pasa kakvu obično ljudi zamišljaju. Mi smo jedna mala obitelj doseljena u Zagorje iz Zagreba. Nemamo čopor pasa, kaveze, vanjske nastambe za pse… više smo orijentirani na aktivan život sa dvije/ tri ženke, nego na statičan sa mnogo pasa i obaveza. Dalmatinske pse uzgajamo iz ljubavi i hobija, kako bi širili ovu posebnu liniju pasa, koji vole prirodu, izazove, putovanja i suživot sa ljudima i obitelji.

Sanja, vlasnica uzgajačnice, više je u braku sa Pjegavom Sanjaskom nego sa Ivanom Jergovićem mlađim, kako ona u šali voli reći. Uzgjačanica je registrirana 1995., a Sanja je godinu ranije kupila svoju prvu ženku Pjegu, Asku po rodovniku.

planinarenje na Žbevnici

“Kada sam kupila Pjegu i saznala za kinologiju, svaki vikend sam putovala na izložbe pasa, te sa svojim ženkama osvojila preko 500 nagrada i titula. Nakon 15 godina, malo sam se zasitila izložbi pa sam krenula dublje istraživati pasminu dalmatinski pas.”, priča Sanja.

“Sada sam već skoro cijelo desetljeće orjentirana na iskonske vrijednosti ove pasmine, što znači da svoje cure, Iru i Unu, potičem da koriste svoje pseće instinkte, te da se genetski probude. Primjerice, učim ih da spašavaju ljude iz vode: LINK NA VIDEO i još mnoge druge stvari. Putujem sa njima i testiram dobrodošlicu ljudima sa ljubimcima, vezano uz turizam u Hrvatskoj #CroatiaFullOfLife . Promoviram pasminu dalmatinski pas, te pripremam i drugu knjigu. Sa dalmatinskim psima se bavim puno, svakodnevno po nekoliko sati, oko dva tri sata smo vani, a ostalo vrijeme planiram i pripremam nove pohode na planine, putovanja i druženja sa vlasnicima naših potomaka. 

Dalmatinski pas Hrvatska je autohtona pasmina pasa te spadau grupu goniča. Odrasli primjerak pasmine teži oko 30 kilograma. Potrebno im je dosta kretanja što znači najmanje 2 velike šetnje dnevno. Dlaku puštaju svakodnevno te se jednostavno potrebno pomiriti se sa time. Izrazito su pametni psi te vole komunicirati sa ljudima. Privrženi su čovjeku i najsretniji su članovi obitelji sportskog i avanturističkog duha. Imati dalmatinskog psa, popularno zvanom dalmatiner, jako je zarazno. Teško je imati jednoga, pa se vlasnici najčešće odlučuju za imati dva ili više dalmatinska psa u kućanstvu i obitelji  🙂 

Kako izgleda život sa dalmatinskim psom, detaljno je prikazan u knjizi “Pjegava” Sanje Jergović, koju možete i posuditi u knjižnicama.

Ime uzgajačnice dalmatinskih pasa Pjegava SanjAska, nastalo je od pridjeva “pjegava” koji opisuje i Sanju i Asku, Pjegu. Obje su pjegave, pa je tako nastalo i ime, po utemeljiteljicama 🙂 Bilo je to davne 1995. Od tada je Sanja sa obitelji uzgojila više od 200 štenaca dalmatinskih pasa i potpuno se posvetila istraživanju i promociji te pasmine.

ljepotani iz 2019.:

Da bi imali naše štene potrebno je poslati nam kratki životopis na dalmatinskipas@gmail.com . Želimo znati gdje i kako živite te kakve su vam navike. Imamo mnogo upita, pa smo postavili neke kriterije, te želimo odabrati najbolje ljude za naše štence. Štence prodajemo worldwide, ali štene ne šaljemo samo u boxu nikamo…imate li pitanja pišite nam.

Instagram: https://www.instagram.com/pjegava_photo/ 

Youtube: https://www.youtube.com/user/PjegavaSanjaska/videos 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100006702109273 

Odgovori